Identity Protection Support Menu

TotalAV Identiteitsbescherming

Inschrijven en inschrijven

Cybercriminelen en hackers doen er alles aan om toegang te krijgen tot uw gegevens. Maar hoe en waarom doen ze dit?

Bij TotalAV vinden we het belangrijk om u online veilig te houden. Hoe meer u weet over de bedreigingen, hoe beter u beschermd bent tijdens het internetten. In dit artikel behandelen we het volgende

• Wie zijn hackers?
  • Op wie richten hackers zich?
  • Wat doen hackers met gestolen gegevens?
  • Wie zijn hackers?

Hackers in films en tv worden normaal gesproken afgeschilderd als introverte techneuten, die codes kraken om toegang te krijgen tot geheime gegevens op iemands computer. Het is niet helemaal een echte weerspiegeling van een typische hacker, die zich eigenlijk richt op bedrijven, niet op individuen. Hackers willen zoveel mogelijk persoonlijke gegevens van zoveel mogelijk slachtoffers bemachtigen en deze gegevens zelf gebruiken voor financieel gewin, hetzij rechtstreeks, hetzij door ze te verkopen.

Op wie richten hackers zich?

Hackers en cybercriminelen zijn niet gefocust op wiens persoonlijke informatie ze digitaal in handen kunnen krijgen - ze willen het gewoon van zoveel mogelijk mensen. Dit is de reden waarom hackers zich richten op grote bedrijven met honderdduizenden klanten. Het belangrijkste doel is om een zwakke schakel in de beveiligingsketen op te sporen, de cyberparallel van een ontgrendelde deur. Zodra de hacker die ene zwakke schakel vindt, zijn ze binnen - ze nemen zoveel mogelijk persoonlijk identificeerbare informatie.

Wat doen hackers met gestolen gegevens?

Zodra een hacker toegang heeft tot gegevens, beginnen ze aan de moeilijke taak om de gegevens zelf te gebruiken of deze via het dark web te verkopen. Effecten op bankrekeningen en online accounts zijn misschien niet meteen duidelijk, maar ze kunnen ernstig zijn. Vreemde, kleine, niet-herkende transacties kunnen tekenen zijn dat creditcardgegevens zijn gecompromitteerd. Het is mogelijk dat een cybercrimineel het water op de proef stelt.

Of het nu gaat om een creditcardnummer, burgerservicenummer of een pincode, deze gecompromitteerde gegevens kunnen leiden tot identiteitsdiefstal of financieel verlies. Daarom is het belangrijk om inbreuken op e-mailadressen en wachtwoorden niet te onderschatten. Toegang tot een e-mailaccount is vaak de toegangspoort tot een groot aantal andere accounts - ofwel door het opnieuw instellen van het wachtwoord aan te vragen of door hetzelfde wachtwoord op meerdere websites en services te gebruiken. Uw gegevens zijn waardevol voor hackers en cybercriminelen.

Een lijst met e-mailadressen is een waardevolle gegevenslijst voor een cybercrimineel. Zodra ze een legitiem e-mailaccount hebben, kunnen ze populaire websites bezoeken en proberen in te loggen met dat e-mailadres en een gemeenschappelijk wachtwoord. Zoals u wellicht weet, gebruiken veel gebruikers nog steeds zwakke wachtwoorden. Dit type aanval gebruikt 'scripts' om elke seconde duizenden wachtwoorden te proberen om toegang te krijgen.

Eén wachtwoord kan soms toegang geven tot meerdere accounts. Veel internetgebruikers hergebruiken dezelfde wachtwoorden en cybercriminelen weten dit. Voor elk online account moet een ander wachtwoord worden gebruikt.

Sommige mensen zeggen dat ze niets hebben om te stelen en daarom geen doelwit van cybercriminelen zijn - denk nog eens goed na als jij dit bent. Cybercriminelen kunnen nog steeds nieuwe rekeningen openen of leningen aanvragen op naam van iemand anders. Zelfs als de crimineel wordt geweigerd, kan dit uiteindelijk een negatieve invloed hebben op de kredietwaardigheid van de gebruiker. Kortom, identiteitsdiefstal is een enorm probleem en het is van vitaal belang om online veilig te blijven.