Åbne porte? Hvad nu?

Denne artikel hjælper dig med følgende:

• Lær om åbne porte

• Lær, hvad sårbarheden ved at have en åben port er, og hvorfor de udgør en sikkerhedsrisiko

• Hvordan Total Cleaners netværksscanner kan hjælpe dig med at finde og administrere dem

Hvad er åbne porte?

En port, i netværk, er en kanal eller et kommunikationsendepunkt, der letter forbindelsen til en anden enhed. En åben port er forbundet med en bestemt applikation eller tjeneste, tildeler den en numerisk værdi og letter overførslen af data mellem to endepunkter.

For eksempel, når du får adgang til en webside ved hjælp af din hjemmecomputer, anvender din enhed et udpeget portnummer (f.eks. 443) på servere, der er udpeget til Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS). Denne forbindelse giver dig mulighed for at surfe sikkert på internettet.

Hvad er de to typer åbne porte?

Enheder, der er tilsluttet internettet, anvender primært to Transport Layer Network Protocols: Transmission Control Protocol (TCP) og User Datagram Protocol (UDP). Disse protokoller etablerer kommunikation og datatransmission ved at åbne porte fra en enhed til en anden. Både TCP og UDP transmitterer information gennem pakker, som er enheder af data grupperet sammen.

I tilfælde af TCP etablerer computere en pålidelig forbindelse direkte med modtagerenheden, hvilket sikrer, at transmitterede pakker modtages med succes.

På den anden side forbinder enheder, der anvender UDP, også direkte til en eller flere modtagerenheder, men dataene streames uden nogen bekræftelse eller anerkendelse af, at pakkerne er modtaget af modtageren.

Det er vigtigt at bemærke, at en lukket port afviser eller ignorerer indgående pakker, enten fordi den ikke er tilgængelig, eller fordi der ikke er et program, der kan modtage de indgående data.

Hvad er nogle af de bedste porte, der sandsynligvis er i brug på mit netværk?

Der er 65.535 tilgængelige porte, som din router og netværksenheder kan bruge til at etablere netværks- og internetforbindelser. De mest almindelige og velkendte er under port 1024, for eksempel:

• *HTTP**: 80

• *HTTPS**: 443

• *FTP**: 21

• *FTPS/SSH** 22

Er alle åbne porte dårlige?

En åben port i sig selv er ikke dårligt. Det er dog godt at forstå, hvorfor havnen er åben. Porte er nødvendige for at kunne kommunikere over et netværk. Hvis du har en forkert konfigureret server, router eller sårbar software, kan det være farligt.

Sådan overvåges og sikres åbne porte

Hvis du har en pc eller Windows-enhed, kan du installere Total Cleaner, som har et indbygget Network Scanner-værktøj, der søger efter åbne porte.

Scanner efter åbne porte ved hjælp af Total Cleaner

• Fra præstationsdashboardet skal du klikke på rullemenuen og vælge 'Værktøjskasse' fra listen.
  • Klik derefter på 'Netværksscanner'.
  • Klik på 'Åbne porte' og derefter den røde 'Scan nu'-knap.
  • Hvis det opdages, vil 'Suspicious Open Ports' vise en liste over tvivlsomme porte efter IP-adresse
  • Undersøg portnumre ved hjælp af en søgemaskine som Google
  • For at blokere en åben port skal du skrive 'Firewall & netværksbeskyttelse' fra Windows Jobliste
  • Klik derefter på 'Avancerede indstillinger'
  • I menuen til venstre skal du klikke på 'Inbound Rules' og derefter 'New Rule'
  • Vælg alternativknappen 'Port', og klik derefter på 'Næste'
  • <10 > Indtast det specifikke portnummer i feltet, og klik derefter på 'Næste''

<11 > Til sidst skal du vælge 'Bloker forbindelsen'

Det er en god idé at scanne din pc for åbne porte regelmæssigt for at hjælpe med at identificere mulige sikkerhedssårbarheder eller åbne stier, der potentielt kan blive udnyttet af hackere.