Öppna portar? Och nu då?

Den här artikeln hjälper dig med följande:

• Lär dig om öppna portar

• Lär dig vad sårbarheten med att ha en öppen port är och varför de utgör en säkerhetsrisk

• Hur Total Cleaners nätverksskanner kan hjälpa dig att hitta och hantera dem

Vad är öppna portar?

En port, i nätverk, är en kanal eller kommunikationsslutpunkt som underlättar anslutningen till en annan enhet. En öppen port är associerad med en viss applikation eller tjänst, tilldelar den ett numeriskt värde och underlättar överföringen av data mellan två slutpunkter.

Till exempel, när du öppnar en webbsida med hjälp av din hemdator, använder din enhet ett angivet portnummer (t.ex. 443) på servrar som är avsedda för Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS). Denna anslutning gör att du kan surfa på Internet säkert.

Vilka är de två typerna av öppna portar?

Enheter som är anslutna till internet använder i första hand två Transport Layer Network Protocols: Transmission Control Protocol (TCP) och User Datagram Protocol (UDP). Dessa protokoll etablerar kommunikation och dataöverföring genom att öppna portar från en enhet till en annan. Både TCP och UDP överför information genom paket, som är enheter av data grupperade tillsammans.

När det gäller TCP upprättar datorer en tillförlitlig anslutning direkt med mottagarenheten, vilket säkerställer att överförda paket tas emot framgångsrikt.

Å andra sidan ansluter enheter som använder UDP också direkt till en eller flera mottagarenheter, men data streamas utan någon bekräftelse eller bekräftelse på att paketen har tagits emot av mottagaren.

Det är viktigt att notera att en stängd port avvisar eller ignorerar inkommande paket, antingen för att den inte går att nå eller så finns det inget program som kan ta emot inkommande data.

Vilka är några av de bästa portarna som sannolikt kommer att användas i mitt nätverk?

Det finns 65 535 tillgängliga portar som din router och nätverksenheter kan använda för att upprätta nätverks- och internetanslutningar. De vanligaste och mest kända är under port 1024, till exempel:

• *HTTP**: 80

• *HTTPS**: 443

• *FTP**: 21

• *FTPS/SSH** 22

Är alla öppna portar dåliga?

En öppen port i sig är inte dåligt. Det är dock bra att förstå varför hamnen är öppen. Portar krävs för att kunna kommunicera över ett nätverk. Om du har en felkonfigurerad server, router eller sårbar programvara kan det vara farligt.

Hur man övervakar och säkrar öppna portar

Om du har en PC eller Windows-enhet kan du installera Total Cleaner som har ett inbyggt nätverksskannerverktyg som söker efter öppna portar.

Söker efter öppna portar med Total Cleaner

• Från prestandaöversikten, klicka på rullgardinsmenyn och välj 'Verktygslåda' från listan.
  • Klicka sedan på 'Network Scanner'.
  • Klicka på 'Öppna portar' och sedan på den röda 'Skanna nu'-knappen.
  • Om det upptäcks kommer 'Suspicious Open Ports' att visa en lista över tvivelaktiga portar efter IP-adress
  • Sök efter portnummer med hjälp av en sökmotor som Google
  • För att blockera en öppen port, skriv "Brandvägg och nätverksskydd" från aktivitetshanteraren i Windows
  • Klicka sedan på 'Avancerade inställningar'
  • I menyn till vänster klickar du på 'Inkommande regler' och sedan på 'Ny regel'
  • Välj alternativknappen 'Port' och klicka sedan på 'Nästa'
  • <10 > Ange det specifika portnumret i fältet och klicka sedan på 'Nästa''

<11 > Välj slutligen 'Blockera anslutningen'

Det är en bra idé att skanna din dator efter öppna portar regelbundet för att hjälpa till att identifiera möjliga säkerhetsbrister eller öppna vägar som potentiellt kan utnyttjas av hackare.