Poorten openen? Wat nu?

Dit artikel zal u helpen met het volgende:

• Meer informatie over open poorten

• Ontdek wat de kwetsbaarheid van een open poort is en waarom deze een beveiligingsrisico vormen

• Hoe de netwerkscanner van Total Cleaner u kan helpen deze te vinden en te beheren

Wat zijn open poorten?

Een poort is in netwerken een kanaal of communicatie-eindpunt dat de verbinding met een ander apparaat mogelijk maakt. Een open poort wordt geassocieerd met een bepaalde applicatie of dienst, waarbij er een numerieke waarde aan wordt toegekend en de overdracht van gegevens tussen twee eindpunten wordt vergemakkelijkt.

Wanneer u bijvoorbeeld een webpagina bezoekt met uw thuiscomputer, gebruikt uw apparaat een toegewezen poortnummer (bijvoorbeeld 443) op servers die zijn aangewezen voor Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS). Met deze verbinding kunt u veilig op internet surfen.

Wat zijn de twee soorten open poorten?

Apparaten die met internet zijn verbonden, maken voornamelijk gebruik van twee Transport Layer Network Protocollen: Transmission Control Protocol (TCP) en User Datagram Protocol (UDP). Deze protocollen brengen communicatie en gegevensoverdracht tot stand door poorten van het ene apparaat naar het andere te openen. Zowel TCP als UDP verzenden informatie via pakketten, dit zijn gegroepeerde gegevenseenheden.

In het geval van TCP brengen computers rechtstreeks een betrouwbare verbinding met het ontvangende apparaat tot stand, waardoor de verzonden pakketten met succes worden ontvangen.

Aan de andere kant maken apparaten die UDP gebruiken ook rechtstreeks verbinding met een of meer ontvangende apparaten, maar de gegevens worden gestreamd zonder enige bevestiging of bevestiging dat de pakketten door de ontvanger zijn ontvangen.

Het is belangrijk op te merken dat een gesloten poort binnenkomende pakketten negeert of negeert, omdat deze onbereikbaar is of omdat er geen toepassing is die de binnenkomende gegevens kan ontvangen.

Welke van de belangrijkste poorten zullen waarschijnlijk in gebruik zijn op mijn netwerk?

Er zijn 65.535 beschikbare poorten die uw router en netwerkapparaten kunnen gebruiken om netwerk- en internetverbindingen tot stand te brengen. De meest voorkomende en bekende staan bijvoorbeeld onder poort 1024:

• *HTTP**: 80

• *HTTPS**: 443

• *FTP**: 21

• *FTPS/SSH** 22

Zijn alle open poorten slecht?

Een open poort op zichzelf is niet slecht. Het is echter goed om te begrijpen waarom de haven open is. Poorten zijn nodig om via een netwerk te kunnen communiceren. Als u een verkeerd geconfigureerde server, router of kwetsbare software heeft, kan dit gevaarlijk zijn.

Open poorten bewaken en beveiligen

Als u een pc of Windows-apparaat heeft, kunt u Total Cleaner installeren, dat een ingebouwd netwerkscannerhulpprogramma heeft dat naar open poorten zoekt.

Scannen naar open poorten met Total Cleaner

• Klik in het prestatiedashboard op de vervolgkeuzelijst en selecteer 'Toolbox' in de lijst.
  • Klik vervolgens op 'Netwerkscanner'.
  • Klik op 'Poorten openen' en vervolgens op de rode knop 'Nu scannen'.
  • Indien ontdekt, zal 'Verdachte open poorten' een lijst met twijfelachtige poorten weergeven op basis van IP-adres
  • Onderzoek poortnummers met behulp van een zoekmachine zoals Google
  • Om een open poort te blokkeren, typt u vanuit Windows Taakbeheer 'Firewall- en netwerkbescherming'
  • Klik vervolgens op 'Geavanceerde instellingen'
  • Klik in het linkermenu op 'Inkomende regels' en vervolgens op 'Nieuwe regel'
  • Selecteer het keuzerondje 'Poort' en klik vervolgens op 'Volgende'
  • <10 > Voer het specifieke poortnummer in het veld in en klik vervolgens op 'Volgende''

<11 > Selecteer ten slotte 'Blokkeer de verbinding'

Het is een goed idee om uw pc regelmatig te scannen op open poorten om mogelijke beveiligingsproblemen of open paden te helpen identificeren die mogelijk door hackers kunnen worden misbruikt.