Browserkapers verwijderen

Browserkapers worden meestal verkregen door extensies in webbrowsers of als onderdeel van programma's te installeren. Een ogenschijnlijk handige zoekwerkbalk of een extensie die helpt bij een webtaak kan in sommige gevallen ongerechtvaardigde controle over een webbrowser blijken te zijn.

Dit zijn normaal gesproken geen virussen of malware. Browserkapers zijn 'ongewenste software' omdat hun doel is om advertenties weer te geven in plaats van verborgen te zijn en iets kwaadaardigs te doen. Het probleem is dat ze meestal aankomen door gebruikers te misleiden om iets te downloaden dat legitiem lijkt - dus we merken soms dat gebruikers TotalAV-waarschuwingen negeren, omdat ze denken dat het programma dat ze downloaden in orde is. Soms gaan ze gewoon onder de radar omdat de code die ze gebruiken geen malware of virussen is zoals in de natuur.

In dit artikel leer je:

• Wat zijn de tekenen van browserkapers
  • Wat zijn de oorzaken en hoe verwijder ik browserkapers?
  • Browserconfiguratie

• Tekenen van browserkapers

Hier zijn enkele van de meest voorkomende tekenen dat u bent getroffen door browserkapers

• Zoekopdrachten werden omgeleid naar verschillende websites
  • Langzaam ladende webpagina's
  • Startpagina gewijzigd
  • Meerdere werkbalken in een webbrowser
  • Er verschijnen meerdere pop-ups

• Wat zijn de oorzaken en hoe verwijder ik browserkapers?

Als u denkt dat u bent getroffen door browserkapers, volg dan deze stappen om ze te verwijderen.

Oorzaken van browserkapers

De hoofdoorzaak van een browserkaper op Windows is waarschijnlijk een van deze:

• Gemanipuleerde webbrowserinstellingen
  • Een softwaretoepassing met weinig vertrouwen die moet worden verwijderd via het configuratiescherm
  • Een browserextensie met weinig vertrouwen die uit uw webbrowser moet worden verwijderd
  • Verwijder programma's die browserkapers veroorzaken

• Klik op het Windows icoon/Startknop
  • Typ Toevoegen of verwijderen en druk op Enter.
  • Verwijder indien nodig programma's
  • Het is een goed idee om alle programma's die u niet meer gebruikt te verwijderen. Als de kaper niet lang na een recente installatie plaatsvond, wilt u dat programma misschien ook verwijderen.

Enkele voorbeelden van Browser Hijacker-programma's zijn:

• GoSave
  • CoolWebSearch
  • MyWayZoeken
  • Waardebon Genie
  • couponwaarschuwingen
  • DealBrowsen
  • Istartsurf.com
  • zoek-dagelijks.com
  • Snap.do
  • Het kan helpen om de lijst met geïnstalleerde programma's op datum te sorteren, omdat u mogelijk niet-herkende software kunt identificeren die op hetzelfde moment is aangekomen als iets dat u met opzet hebt geïnstalleerd.

Oorzaken van browserkapers

De hoofdoorzaak van een browserkaper op macOS® is waarschijnlijk een van deze:

• Gemanipuleerde webbrowserinstellingen
  • Een app in toepassingen die moet worden weggegooid
  • Een verborgen app in de map /Library die moet worden weggegooid
  • Een extensie die uit uw webbrowser moet worden verwijderd
  • Een vals profiel dat bestaat in Systeemvoorkeuren > Profielen dat moet worden verwijderd
  • Google Chrome zegt dat het wordt beheerd door een organisatie
  • Verwijder programma's die browserkapers veroorzaken

• Zoeker openen
  • Applicaties openen
  • Verwijderen
  • Het is een goed idee om alle programma's die u niet meer gebruikt te verwijderen. Als de kaper niet lang na een recente installatie plaatsvond, wilt u dat programma misschien ook verwijderen.

Enkele voorbeelden van programmanamen van Browser Hijacker zijn:

• GoSave
  • CoolWebSearch
  • MyWayZoeken
  • Waardebon Genie
  • couponwaarschuwingen
  • DealBrowsen
  • Istartsurf.com
  • zoek-dagelijks.com
  • Snap.do
  • Het kan helpen om de lijst met geïnstalleerde programma's op datum te sorteren, omdat u mogelijk niet-herkende software kunt identificeren die op hetzelfde moment is aangekomen als iets dat u met opzet hebt geïnstalleerd.

Andere toepassingen

Vervolgens is het belangrijk om op andere locaties op de Mac te zoeken naar toepassingen.

• Schakel de weergave van verborgen bestanden in Finder in: - Open Terminal (Finder > Applicaties > Hulpprogramma's) - Plak in Terminal het volgende: - defaults schrijven com.apple.finder AppleShowAllFiles JA - Druk op terugkeer - Houd de Option/alt-toets ingedrukt, klik met de rechtermuisknop op het Finder-pictogram in het dock en klik op Opnieuw starten.
  • Vind en verwijder verdachte .apps
    • Zoek in de rechterbovenhoek van het zoekervenster naar .app

• Verwijder verdachte apps

Zorg ervoor dat u de zoeker bekijkt met normale pictogrammen, omdat verdachte apps hierdoor gemakkelijker te herkennen zijn. Zie de onderstaande schermafbeelding waarin een bestand met de naam macautofixer.app is gemarkeerd, het pictogram zelf is het pictogram voor ontbrekende afbeelding, dit is een veelbetekenend teken dat deze app verdacht is in combinatie met zijn vreemde naam.

Profielen verwijderen

• Open Systeemvoorkeuren (klik op het Apple®-pictogram in de rechterbovenhoek > selecteer Systeemvoorkeuren).
  • Open profielen
  • Controleer elk profiel en verwijder elk profiel waarvan HomePage is ingesteld op een ongewenste pagina.
  • Verwijder verdachte PLIST-bestanden

• Ga naar Finder
  • klik op Go in de menubalk
  • Typ /Bibliotheek/LaunchAgents
  • Druk op Enter
  • Herhaal de bovenstaande stappen voor elk van de onderstaande maplocaties:

• ~/Bibliotheek/LaunchAgents
  • /Bibliotheek/Toepassingsondersteuning
  • ~/Bibliotheek/Toepassingsondersteuning
  • /Bibliotheek/LaunchDaemons
  • ~/Bibliotheek/LaunchDaemons
  • Typ systematisch elk van de 6 hierboven getoonde mappaden in en controleer de bestanden op deze locaties - de namen moeten aangeven of ze betrekking hebben op een legitieme applicatie, of door erop te dubbelklikken, zou de bewoording in het bestand moeten suggereren of het betrekking heeft op een fatsoenlijke applicatie of een applicatie die u hebt verwijderd als onderdeel van de vorige stappen. Nogmaals, zoek online naar de namen van deze bestanden om de legitimiteit ervan te controleren. Eventuele valse Plist-bestanden op een van deze locaties kunnen naar de prullenbak worden gesleept. Zorg ervoor dat u de prullenbak leegt na het volgen van deze stappen.

De volgende fase is om de problematische webbrowser te openen en het volgende te controleren:

• Kopieer en plak chrome://extensions/ in de zoekbalk van uw browser
  • Zoek de extensie die je wilt verwijderen
  • Klik op Verwijderen
  • Klik op Verwijderen
  • Kopieer en plak chrome://extensions/ in de zoekbalk van uw browser
  • Zoek de extensie die je wilt verwijderen
  • Klik op Verwijderen
  • Klik op Verwijderen
  • Klik op de drie verticale stippen
  • Als er 'Beheerd door organisatie' of iets dergelijks wordt weergegeven en u bent niet aangemeld bij een G Suite-werkaccount, kan dit de oorzaak zijn van de kaper en moet deze ook worden opgelost.

• Open de Terminal-app (Ga > Hulpprogramma's > Terminal of druk op Command+Space en zoek Terminal)
  • Voer de onderstaande opdrachten in, druk na elk op Enter:
  • standaard schrijven com.google.Chrome HomepageIsNewTabPage -bool false

standaard schrijven com.google.Chrome NewTabPageLocation -string "https://www.google.com/"

standaard schrijven com.google.Chrome HomepageLocation -tekenreeks "https://www.google.com/"

defaults verwijder com.google.Chrome DefaultSearchProviderSearchURL

standaard schrijven com.google.Chrome HomepageLocation -tekenreeks "https://www.google.com/"

defaults verwijder com.google.Chrome DefaultSearchProviderSearchURL

defaults verwijder com.google.Chrome DefaultSearchProviderNewTabURL

defaults verwijder com.google.Chrome DefaultSearchProviderName

Start Chrome opnieuw

• Klik op het pictogram 3 dot overflow en selecteer Instellingen
  • Zorg er onder Uiterlijk voor dat de Show Home-knopschakelaar is ingeschakeld en dat de nieuwe tabbladpagina is ingesteld op wat u wilt (hoogstwaarschijnlijk verwelkt de Google New Tab-pagina standaard of een aangepast adres naar keuze):
  • Blader door het gedeelte met het label Zoekmachine
  • Zorg ervoor dat de standaardzoekmachine van uw voorkeur wordt weergegeven in het vervolgkeuzemenu
  • Klik op Zoekmachines beheren
  • Alle zoekmachines die u niet gebruikt of die u niet herkent in de lijst met standaardzoekmachines, kunnen worden verwijderd door op het pictogram met drie stippen in hun lijst te klikken en vervolgens op Verwijderen uit lijsten te klikken
  • Kopieer en plak about:addons in de zoekbalk van uw browser
  • Zoek de extensie die u wilt verwijderen
  • Klik op het overloopmenu met 3 stippen
  • Klik op Verwijderen
  • Klik op Verwijderen
  • Kopieer en plak edge://extensions/ in de zoekbalk van uw browser
  • Zoek de extensie die u wilt verwijderen
  • Klik op Verwijderen
  • Klik op Verwijderen
  • Open Safari® en klik op Safari® in de menubalk boven aan het scherm
  • Klik in het menu op Voorkeuren..
  • Klik op het tabblad Extensies van Voorkeuren
  • Alle geïnstalleerde extensies worden hier weergegeven, klik op een extensie in de zijbalk die u wilt verwijderen en klik vervolgens in het rechterdeelvenster op de knop Verwijderen

• Browser resetten

Nadat u extensies hebt verwijderd, kunt u het beste uw browser volledig opnieuw instellen, maar houd er rekening mee dat opgeslagen wachtwoorden en bladwijzers kunnen verdwijnen als u geen synchronisatieaccount in uw browser hebt gemaakt.

Zo niet, wis cookies en cache.