Hoe hackers werken

De hackers in films en tv-shows worden normaal gesproken afgeschilderd als introverte techneuten, die codes kraken om toegang te krijgen tot geheime gegevens op iemands computer. Niet helemaal een echte weerspiegeling van een typische datalek-hacker die zich richt op bedrijven, niet op individuen. Hackers willen zoveel mogelijk persoonlijke gegevens van zoveel mogelijk slachtoffers bemachtigen - met deze gegevens kunnen ze deze zelf gebruiken voor financieel gewin of doorverkopen. Meestal begint dit allemaal met het verkrijgen van een enkel wachtwoord.

Een hacker, of cybercrimineel, is niet gefocust op wiens persoonlijke informatie ze digitaal in handen kunnen krijgen. Ze willen het gewoon van zoveel mogelijk mensen. Vandaar dat hackers zich richten op grote bedrijven die honderdduizenden klanten hebben. Het hoofddoel van cybercriminelen is het zoeken naar een zwakke schakel in de beveiligingsketen, in wezen de cyberparallel van een ontgrendelde deur. Zodra de hacker die ene zwakke schakel vindt, zijn ze binnen - ze nemen zoveel mogelijk persoonlijk identificeerbare informatie.

Een hacker begint dan aan de moeilijke taak om de gegevens zelf te gebruiken of door te verkopen via het dark web. Effecten op bankrekeningen en online accounts zijn misschien niet meteen duidelijk, maar ze kunnen ernstig zijn. Vreemde, kleine, niet-herkende transacties kunnen tekenen zijn dat creditcardgegevens zijn gecompromitteerd en mogelijk een test is.

Of het nu gaat om een creditcardnummer, een burgerservicenummer of een pincode, het in gevaar brengen van deze gegevens kan leiden tot identiteitsdiefstal of financieel verlies. Het is ook belangrijk om inbreuken op e-mailadressen en wachtwoorden niet te onderschatten, vaak is de toegang tot een e-mailaccount de toegangspoort tot een groot aantal andere accounts - ofwel door het opnieuw instellen van het wachtwoord aan te vragen of door hetzelfde wachtwoord op meerdere websites en services te gebruiken. Gegevens zijn waardevol voor hackers en cybercriminelen, van welke aard dan ook.

Zelfs alleen een lijst met e-mailadressen is een waardevolle gegevenslijst voor een -. Nu ze weten dat ze een legitiem e-mailaccount hebben, kunnen ze een populaire website bezoeken en proberen in te loggen met dat e-mailadres en een gemeenschappelijk wachtwoord. Het is verrassend hoeveel gebruikers nog steeds zwakke wachtwoorden gebruiken. Dit type aanval staat bekend als brute-forcing en scripts kunnen worden uitgevoerd om elke seconde duizenden wachtwoorden uit te proberen om toegang te krijgen. Hier zijn onze toptips voor wachtwoorden:

• Een letter verwisselen voor een symbool (d.w.z. 5ymb0|) is niet goed genoeg, hackers kennen deze oude truc en leren hun scripts welke letters kunnen worden verwisseld en welke tekens ze moeten proberen.

• Het toevoegen van een wachtwoordwoord met een nummer is ook niet bijzonder sterk, nogmaals, de scripts die hackers uitvoeren proberen duizenden wachtwoorden per seconde en kunnen eenvoudig worden geprogrammeerd om cijfers aan het einde van zwakke wachtwoorden te proberen.

• Verbazingwekkend genoeg vertrouwt een aantal gebruikers NOG STEEDS op 'wachtwoord' en '123456', gebruik deze nooit.

• Favoriete namen van sportsterren, muziekiconen en filmcitaten is ook geen verstandige keuze. Hackers bouwen opnieuw brute force-scripts om het internet af te speuren naar veelgebruikte zinnen en populaire namen.

• Losse woorden uit het woordenboek moeten worden vermeden. Blijf bij zinnen of zinnen in wachtwoorden.

• Vermijd patronen, of het nu numerieke of toetsenreeksen op toetsenborden zijn (d.w.z. 123abc of qwerty)

Zoals hierboven vermeld, kan één wachtwoord soms toegang krijgen tot meerdere accounts. Helaas hergebruiken internetgebruikers dezelfde wachtwoorden, en cybercriminelen weten dit. Voor elk online account moet een ander wachtwoord worden gebruikt. Het gebruik van een wachtwoordbeheerder zoals die van TotalAV maakt dit eenvoudig. Elke keer dat u een nieuw account aanmaakt, stelt de wachtwoordbeheerder een willekeurig, veilig wachtwoord voor en voert dit automatisch in elke keer dat u zich aanmeldt.

Sommige mensen zeggen dat ze niets hebben om te stelen en daarom geen doelwit zijn, denk nog eens goed na als jij dit bent. Identificatie Diefstal is een enorm probleem, cybercriminelen kunnen nog steeds nieuwe accounts openen of leningen aanvragen op naam van iemand anders, zelfs als het wordt geweigerd, wat uiteindelijk een negatieve invloed kan hebben op de kredietwaardigheid van die gebruiker. Ten slotte zouden cybercriminelen manieren kunnen vinden om toegang te krijgen tot vrienden en familie zodra toegang tot een e-mailaccount is verkregen. Het is van vitaal belang om online veilig te blijven, en zoals besproken begint dat met sterke wachtwoorden.