Wat te doen na een datalek

U heeft dus een melding ontvangen van TotalAV, of een bedrijf waarbij u een online account heeft, waarin u wordt gewaarschuwd voor een datalek.

Wees niet bang! Hoewel uw account mogelijk het slachtoffer is geworden van een veiligheidscompromis, zijn er dingen die u kunt doen en stappen die u onmiddellijk kunt ondernemen om de schade te beperken.

Begrijp de inbreuk

Lees aandachtig de details over de inbreuk en overweeg welke persoonlijke informatie is gecompromitteerd. Bedenk wanneer de inbreuk plaatsvond, het kan maanden of jaren geleden zijn dat het plaatsvond en het bedrijf dat de inbreuk heeft gehad, heeft er nog maar net achter gekomen. Het is heel goed mogelijk dat details van de inbreuk pas openbaar worden gemaakt door het bedrijf, aangezien ze veiligheidsmaatregelen hebben ingevoerd om ervoor te zorgen dat het niet opnieuw gebeurt.

Wachtwoorden bijwerken

De eerste wijziging die u moet aanbrengen, is inloggen op het gecompromitteerde account en uw wachtwoord wijzigen. Als u geen toegang heeft tot het account, neemt u contact op met de website voor meer informatie over het herstellen van het account of het volledig sluiten ervan. Misschien herken je het bedrijf zelfs niet en herinner je je niet dat je een account bij hen hebt aangemaakt - in dat geval is het mogelijk dat iemand het account op jouw naam heeft aangemaakt. Neem contact op met de website-eigenaar om het account te sluiten.

Update gedeelde wachtwoorden

Als het wachtwoord van het geschonden account wordt gedeeld, d.w.z. wordt gebruikt op andere websites, is het belangrijk om deze ook te wijzigen. Hackers zullen op een groot aantal websites proberen een combinatie van bekende e-mailadressen en wachtwoorden te gebruiken.

Inbreuken op financiële gegevens

Bij de meeste inbreuken worden wachtwoorden en e-mailadressen onthuld, maar in sommige gevallen kan gevoelige financiële informatie openbaar worden gemaakt als de website de informatie niet veilig heeft opgeslagen. Als bankrekeninggegevens of creditcardnummers op een rekening staan die deel uitmaakt van een datalek, kunt u het beste uw bank waarschuwen. In veel potentiële fraudegevallen adviseren banken om uw fysieke kaart te vervangen om te voorkomen dat er kaartgegevens worden gestolen.

Controleer kredietrapporten

In de VS beschrijven kredietrapporten alle aanvragen voor nieuwe bankrekeningen, creditcards, financieringsovereenkomsten of leningen die op uw naam zijn geopend. Het controleren van uw rapport heeft geen invloed op uw kredietscore en kan één keer per jaar gratis worden toegestaan.