Støtte for skadelig programvare

Hva du skal gjøre etter et databrudd

Så du har mottatt et varsel fra TotalAV, eller et selskap du har en nettkonto hos, som varsler deg om et datainnbrudd.

Frykt ikke! Selv om kontoen din kan ha blitt offer for et sikkerhetskompromittering, er det ting du kan gjøre, og skritt du kan ta umiddelbart for å begrense skaden.

Forstå bruddet

Les nøye detaljene om bruddet, og vurder hvilken personlig informasjon som har blitt kompromittert. Tenk på når bruddet skjedde, det kan være måneder eller år siden det skjedde, og selskapet som har hatt bruddet har nettopp funnet ut om det. Muligens blir detaljer om bruddet kun offentliggjort av selskapet siden de har innført sikkerhetstiltak for å sikre at det ikke skjer igjen.

Oppdater passord

Den første endringen du må gjøre er å logge på den kompromitterte kontoen og endre passordet ditt. Hvis du ikke får tilgang til kontoen, kontakt nettstedet for å finne ut alternativer for å gjenopprette kontoen eller avslutte den helt. Kanskje til og med du ikke kjenner igjen selskapet og kan ikke huske å ha opprettet en konto hos dem - i så fall kan det være mulig at noen har opprettet kontoen i ditt navn. Kontakt eieren av nettstedet for å stenge kontoen.

Oppdater delte passord

Hvis passordet på den brutte kontoen deles, dvs. brukes på andre nettsteder, er det viktig å endre disse også. Hackere vil forsøke å bruke en kombinasjon av kjente e-postadresser og passord på en rekke nettsteder.

Finansielle datainnbrudd

De fleste av bruddene avslører passord og e-postadresser, men i noen tilfeller kan sensitiv finansiell informasjon bli avslørt dersom nettstedet ikke har lagret informasjonen på en sikker måte. Hvis bankkontodetaljer eller kredittkortnumre er på en konto som har vært en del av et datainnbrudd, er det best å varsle banken din. I mange potensielle svindeltilfeller anbefaler bankene å bytte ut det fysiske kortet ditt for å forhindre at eventuelle stjålne kortdetaljer kan finne sted.

Sjekk kredittrapporter

I USA beskriver kredittrapporter alle søknader om nye bankkontoer, kredittkort, finansieringsavtaler eller lån åpnet i ditt navn. Å sjekke rapporten påvirker ikke kredittscore, og kan tillates gratis en gang i året.