Vad du ska göra efter ett dataintrång

Så du har fått ett meddelande från TotalAV, eller ett företag som du har ett onlinekonto hos, som varnar dig om ett dataintrång.

Frukta inte! Även om ditt konto kan ha fallit offer för en säkerhetskompromiss finns det saker du kan göra och åtgärder du kan vidta omedelbart för att begränsa skadan.

Förstå intrånget

Läs noggrant detaljerna om intrånget och överväg vilken personlig information som har äventyrats. Tänk på när intrånget inträffade, det kan vara månader eller år sedan det inträffade och företaget som har haft intrånget har precis fått reda på det. Det är möjligt att detaljer om intrånget endast offentliggörs av företaget eftersom de har infört säkerhetsåtgärder för att säkerställa att det inte händer igen.

Uppdatera lösenord

Den första ändringen att göra är att logga in på det intrångade kontot och ändra ditt lösenord. Om du inte kan komma åt kontot, kontakta webbplatsen för att ta reda på alternativ för att återställa kontot eller stänga det helt. Kanske till och med du inte känner igen företaget och kommer inte ihåg att ha skapat ett konto hos dem - i så fall kan det vara möjligt att någon har skapat kontot i ditt namn. Kontakta webbplatsägaren för att stänga kontot.

Uppdatera delade lösenord

Om lösenordet på det brutna kontot delas, d.v.s. används på andra webbplatser, är det viktigt att ändra dessa också. Hackare kommer att försöka använda en kombination av kända e-postadresser och lösenord på en mängd webbplatser.

Finansiella dataintrång

De flesta av intrången avslöjar lösenord och e-postadresser, men i vissa fall kan känslig ekonomisk information avslöjas om webbplatsen inte lagrade informationen på ett säkert sätt. Om bankkontouppgifter eller kreditkortsnummer finns på ett konto som har varit en del av ett dataintrång är det bäst att varna din bank. I många potentiella bedrägerifall rekommenderar banker att du byter ut ditt fysiska kort för att förhindra att eventuella stulna kortuppgifter kan ske.

Kontrollera kreditupplysningar

I USA beskriver kreditupplysningar alla ansökningar om nya bankkonton, kreditkort, finansieringsavtal eller lån som öppnats i ditt namn. Att kontrollera din rapport påverkar inte din kreditvärdighet och kan tillåtas kostnadsfritt en gång om året.