Hur hackare fungerar

Hackarna i filmer och TV-program framställs normalt som introverta tekniker som knäcker koder för att komma åt hemligstämplade data på någons dator. Inte riktigt en sann återspegling av en typisk dataintrångshacker som riktar sig mot företag, inte individer. Hackare vill få så mycket personlig data från så många offer som möjligt – med denna data kan de själva använda den för ekonomisk vinning, eller sälja den vidare. Vanligtvis börjar allt med att få ett enda lösenord.

En hackare, eller cyberbrottsling, är inte fokuserad på vems personliga information de kan få sina digitala händer på. De vill bara ha det från så många människor som möjligt. Det är därför hackare riktar in sig på stora företag som har hundratusentals kunder. Cyberbrottslingarnas huvudsakliga mål är att söka upp en svag länk i säkerhetskedjan, i huvudsak cyberparallellen för en olåst dörr. När hackaren väl hittar den enda svaga länken är de inne - de tar så mycket personlig identifierbar information som möjligt.

En hacker börjar sedan den svåra uppgiften att antingen använda datan själv eller sälja den vidare via den mörka webben. Effekter på bankkonton och onlinekonton kanske inte är omedelbart uppenbara, men de kan vara allvarliga. Konstiga, små, okända transaktioner kan vara tecken på att kreditkortsuppgifter har äventyrats och potentiellt - testar vattnet.

Oavsett om det är ett kreditkortsnummer, personnummer eller PIN-kod, kan dessa data äventyras leda till identitetsstöld eller ekonomisk förlust. Det är viktigt att inte undervärdera e-postadresser och lösenordsintrång också, ofta är tillgång till ett e-postkonto inkörsporten till en mängd andra konton - antingen genom att begära lösenordsåterställningar eller använda samma lösenord på flera webbplatser och tjänster. Data är värdefull för hackare och cyberbrottslingar, oavsett vilken typ de är.

Även bara en lista med e-postadresser är en värdefull datalista för en -. Nu vet de, ett legitimt e-postkonto, de kan träffa en populär webbplats och försöka logga in med den e-postadressen och ett vanligt lösenord, det är förvånande hur många användare som fortfarande använder svaga lösenord. Denna typ av attack är känd som brute-forcing, och skript kan köras för att prova tusentals lösenord varje sekund för att få åtkomst. Här är våra bästa lösenordstips:

• Att byta ut en bokstav för en symbol (dvs. 5ymb0|) är inte tillräckligt bra, hackare kan det här gamla tricket och lär sina skript vilka bokstäver som kan bytas ut och vilka karaktärer de ska prova på plats.

• Att lägga till ett lösenordsord med en siffra är inte heller särskilt starkt, återigen, skripten som hackare kör försök tusentals lösenord i sekunden och kan enkelt programmeras att försöka siffror i slutet av svaga lösenord.

• Otroligt nog förlitar sig ett antal användare fortfarande på "lösenord" och "123456", använd aldrig dessa.

• Favoritnamn för sportstjärnor, musikikoner och filmcitat är inte heller ett klokt val. Hackare bygger återigen brute force-skript för att skrapa internet efter frekventa fraser och populära namn.

• Enstaka ord från ordboken bör undvikas. Håll dig till fraser eller meningar i lösenord.

• Undvik alla mönster, vare sig de är numeriska eller tangentlinjer på tangentbord (dvs 123abc eller qwerty)

Som nämnts ovan kan ett lösenord ibland få åtkomst till många konton. Tyvärr återanvänder webbanvändare samma lösenord, och cyberbrottslingar vet detta. Ett annat lösenord bör användas för varje onlinekonto. Att använda en lösenordshanterare som TotalAV gör detta enkelt, varje gång du skapar ett nytt konto föreslår lösenordshanteraren ett slumpmässigt, säkert lösenord och matar in det automatiskt varje gång du loggar in.

Vissa människor säger att de inte har något att stjäla och därför inte är ett mål, tänk igen om det här är du. Identifiera stöld är ett stort problem, cyberbrottslingar kan fortfarande öppna nya konton eller ansöka om lån i någon annans namn, även om det blir nekat, kan det i slutändan påverka användarens kreditvärdighet negativt. Slutligen, på det sättet, kunde cyberbrottslingar hitta sätt att komma åt vänner och familj när man väl har fått tillgång till ett e-postkonto. Det är oerhört viktigt att vara säker på nätet, och som diskuterats börjar det med starka lösenord.