Hvad skal man gøre efter et databrud

Så du har modtaget en notifikation fra TotalAV, eller en virksomhed, du har en onlinekonto hos, der gør dig opmærksom på et databrud.

Frygt ej! Selvom din konto muligvis er blevet offer for et sikkerhedskompromis, er der ting, du kan gøre, og trin, du kan tage med det samme for at begrænse skaden.

Forstå bruddet

Læs omhyggeligt detaljerne om bruddet, og overvej, hvilke personlige oplysninger der er blevet kompromitteret. Overvej, hvornår bruddet skete, det kan være måneder eller år siden, det skete, og virksomheden, der har haft bruddet, har først lige fundet ud af det. Det er muligt, at detaljer om bruddet kun offentliggøres af virksomheden, da de har indført sikkerhedsforanstaltninger for at sikre, at det ikke sker igen.

Opdater adgangskoder

Den første ændring, du skal foretage, er at logge ind på den kompromitterede konto og ændre din adgangskode. Hvis du ikke kan få adgang til kontoen, skal du kontakte webstedet for at finde ud af mulighederne for at gendanne kontoen eller lukke den helt. Måske genkender du endda ikke virksomheden og kan ikke huske at have oprettet en konto hos dem - i så fald kan det være muligt, at nogen har oprettet kontoen i dit navn. Kontakt webstedsejeren for at lukke kontoen.

Opdater delte adgangskoder

Hvis adgangskoden på den krænkede konto er delt, dvs. bruges på andre websteder, er det vigtigt at ændre dem også. Hackere vil forsøge at bruge en kombination af kendte e-mailadresser og adgangskoder på et væld af websteder.

Finansielle databrud

De fleste af bruddene afslører adgangskoder og e-mailadresser, men i nogle tilfælde kan følsomme økonomiske oplysninger blive afsløret, hvis hjemmesiden ikke opbevarede oplysningerne sikkert. Hvis bankkontooplysninger eller kreditkortnumre er på en konto, der har været en del af et databrud, ville det være bedst at advare din bank. I mange potentielle svindeltilfælde råder banker til at udskifte dit fysiske kort for at forhindre, at stjålne kortoplysninger kan finde sted.

Tjek kreditrapporter

I USA beskriver kreditrapporter alle ansøgninger om nye bankkonti, kreditkort, finansieringsaftaler eller lån åbnet i dit navn. Kontrol af din rapport påvirker ikke din kreditscore og kan tillades gratis en gang om året.