Problem med operativsystemkrascher

Den här artikeln gäller endast för Windows-enheter

Windows krascher tar normalt formen av att visa en blå skärm, känd för många som Blue Screen of Death. I ett antal fall kan en omstart av datorn förhindra att detta händer igen, men i den här artikeln utforskar vi felsökningssteg för när detta händer ofta.

Tryck på tangenten Windows + R

Minneskontroll

Felaktigt minne är en av de vanligaste orsakerna till blå skärmar av dödsfall. Meddelandet som visas på skärmen kan referera till en fysisk minnesdump, att köra en minneskontroll skulle vara den bästa vägen framåt i det här scenariot:

1. Skriv mdsched.exe i dialogrutan Kör och klicka sedan på OK

2. Ett alternativ kommer att ges att köra kontrollen omedelbart eller vid nästa omstart av datorn

3. Hur som helst, vid nästa omstart kommer en blå skärm att visa förloppet för minnesutvärderingen

4. Efter omstart visas ett meddelande i aktivitetsfältet Windows, som indikerar om RAM-fel har upptäckt eller inte

Om minnestester ger dig fel, är det möjligt att ditt RAM-minne, åtminstone en av stickorna, är felaktig och måste bytas ut. På TotalAV kan vi hjälpa till att hitta en bred lösning på RAM-fel som hittats, men den bästa vägen framåt om fel upptäcks är att ta din dator till en lokal IT-hårdvarubutik.

Justera virtuellt minne

Det virtuella minnet är en förlängning av datorns fysiska minne. Det är en del av RAM-minnet och en del av din dators hårddisk, om fysiskt RAM-minne skulle ta slut, använder Windows virtuellt RAM-minne för att tillfälligt hantera processer. Så här justerar du virtuellt RAM:

• Klicka på Start-knappen / Windows-ikonen och skriv Kontrollpanelen, klicka på resultatet
  • Klicka på systemikonen och sedan på Avancerade systeminställningar i sidofältet
  • I dialogrutan klickar du på knappen Inställningar i avsnittet Prestanda
  • Klicka på fliken Avancerat i dialogrutan Prestandaalternativ
  • Längst ner på sidan ser du information om virtuellt minne. Tryck på Ändra och avmarkera sedan kryssrutan överst i det nya fönstret som visas
  • I fönstret Virtuellt minne avmarkerar du Hantera växlingsfilstorlek automatiskt för alla enheter
  • Klicka på alternativknappen bredvid Anpassad storlek. För att ställa in maximal storlek rekommenderar vi att du följer den rekommenderade storleken för ditt system, som visas längst ner i fönstret. Kom ihåg att Windows begränsar växlingsfilstorleken till tre gånger storleken på ditt installerade RAM-minne för att säkerställa systemstabilitet. Ställ in den ursprungliga storleken på den för närvarande tilldelade växlingsfilstorleken
  • Kör en diskkontroll

På de flesta moderna versioner av Windows bör automatisk defragmentering av din hårddisk ske. Men om du plötsligt har börjat få krascher - skulle det vara klokt att köra detta manuellt genom att göra följande:

• Öppna ett Explorer-fönster och klicka på Den här datorn eller Den här datorn i sidofältet
  • Högerklicka på din hårddisk (mest troligt märkt C:) och klicka på Egenskaper i snabbmenyn
  • Klicka på fliken Verktyg i dialogrutan Egenskaper och klicka sedan på knappen Kontrollera under rubriken Felkontroll
  • Klicka på start så körs diskkontrollen, informerar om eventuella fel och reparerar de flesta problem om de upptäcks
  • Kör en Junk Cleaner-skanning i TotalAV

Den temporära filmappen Windows har rykte om att fyllas mycket snabbt. Det är något du bör rensa ut regelbundet eftersom det kan påverka hur Windows presterar. Detta kan enkelt göras i TotalAV-appen.

Klicka på hastighetsmätaren i sidofältet TotalAV och välj sedan Junk Cleaner i menyn. Att köra Junk Cleaner identifierar smart systemfiler som inte behövs:

• Cachade Windows-uppdateringar - loggfiler som beskriver vad datorn gjorde när den senast uppdaterades. Helt värdelösa filer för de flesta användare
  • Papperskorgen - om papperskorgen inte har tömts, kommer filerna i den fortfarande att ta upp hårddiskutrymme!
  • Temporära filer - filer som bara behövde existera tillfälligt för att utföra en process, men Windows har inte tagit bort dem
  • Windows Felrapporteringsfiler - Om program kraschar skapar de loggfiler så att datortekniker kan identifiera varför kraschen inträffade. Om du inte har att göra med ett mycket specifikt kraschproblem, kan dessa filer tas bort på ett säkert sätt
  • När genomsökningen är klar följer du instruktionerna på skärmen för att ta bort filerna från din dator. En del riktigt betydande diskutrymme kan rensas genom att ta bort skräpfiler.

Windows Uppdateringar

Windows-uppdateringar släpps för förbättringar av säkerhet och tillförlitlighet, så om det uppstår krascher bör uppdateringar kontrolleras.

{ !Windows!} 10

• Klicka på startknappen/ikonen Windows och skriv Windows Uppdatera inställningar
  • Välj länken för systeminställningar som visas i resultaten
  • I fönstret Uppdatering och säkerhet klickar du på länken Avancerade alternativ i den högra rutan
  • Se till att Automatisk är valt i rullgardinsmenyn i det fortsatta fönstret
  • { !Windows!} 8

• Klicka på startknappen/ikonen Windows och skriv Kontrollpanelen
  • Välj länken Kontrollpanelen som visas i resultatet i den högra sökrutan
  • I Kontrollpanelen klickar du på System och säkerhet och sedan på Windows Update
  • Klicka på Ändra inställningar i sidofältet
  • Välj Installera uppdateringar automatiskt från rullgardinsmenyn
  • { !Windows!} 7

• Klicka på startknappen/ikonen Windows och klicka sedan på Kontrollpanelen
  • I Kontrollpanelen klickar du på System och säkerhet och sedan på Windows Update
  • Se till att Automatiska uppdateringar är aktiverade
  • Om du upptäcker att uppdateringar av Windows misslyckas, se den här Microsoft-artikeln för felsökningsvägledning.

NOTE: Du är inte inloggad på ett konto. För att logga in vänligen Klicka här.